Sauers.reismee.nl

Long time no see!

Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat ik lang geen zee meer heb gezien, maar jullie!
Dat is natuurlijk aan de ene kant heel jammer, maar aan de andere kant vermaak ik mij hier nog opperbest!

Inmiddels is het al weer 120 dagen Zuid Amerika, dat is 4 maanden en in die 4 maanden heb ik ontzettend veel gedaan!!!!!!

De laatste keer dat ik schreef zat ik in Arequipa, Peru..
Daar heb ik nog de Colca Canyon gehiked de 2na diepste canyon ter wereld.. ook hebben we daar Condorst gezien roofvogels die een spanwijdte van wel 4 meter kunnen krijgen, lama´s, alpacas, een hond die de hele weg met me mee heeft gehiked, en veel mooie traditionele mensen en natuurlijk mooie natuur he! niet te vergeten: dikke kliffen dikke uitzichten dikke bomen dikke rivieren! Allemaal vet!
Maar niet zo gaaf als Machu Pichu, 1 van de oudste en best bewaaarde Inca Ruines van Zuid AmerikaBijzonder hoe mensen zonder invloeden van de westerse cultuur dit al bija 600 jaar geleden hebben kunnen maken op zon moeilijk begaanbare rots in de wolken, het was prachtig! en het was lachen! Maarten en Tara een stelletje uit Nijmegeuh hebben mij na Arequipa onder hun hoede genomen, daar heb ik wel een maand mee samen gereist en dat was leuk.

Na Arequipa, Cuzco en Lago Titicaca in Peruzijn we met zn 3en Bolivia ingegaan!
We zijn begonnen in Copacabana wat erg tropisch klinkt maar niet zo tropisch is, daarna zijn we doorgereist naar La Paz, hier zijn we met veel moeite met de bus door weilanden en uren vertraging aangekomen wegens de onvrede van de Boliviaanse bevolking over de besluiten van hun president, overal waren stakingen en wegblokkades. La Paz is daarentegen wel mn favoriete stad tot nu toe, het is daar een Chaos!: Vlees, groente, bloemen, levensmiddelen electronica werd daar op 1 grote markt van wel 2 km oppervlak het hele jaar door midden op de straten verkocht, Grote gebouwen en overal drukte, je waant je op een makrt maar bent gewoon midden in de stad. Bovendienm hebben we daar lekker luxe gegeten voor weinig! want Bolivia is qua natuur dan welliswaar het rijkste land van Zuid Amerika maar qua welvaart het armste!
In La Paz heb ik ook nog de Death Road/ Worlds most dangerous road gemountainbiked, vorig jaar zijn hier 18 toeristen overleden en in het verleden ontelbaar(vanwege de overvolle bussen zonder naamregistratie) veel andere personen, het loopt in de duizenden!
Het was daarentegen wel een prachtige weg, je bent omheind door kliffen bossen rivieren rotswanden! En al het bos zijn cocaplanten , coca de grondstof voor cocaine en ¨het product¨ voor de Bolivianen! ze kouwen het de hele dag door, nemen het in hun thee maken er chocolade en andere voedingsmiddelen en geneesmiddelenvan! Door dit en de armoede is Bolivia samen met Colombia dan ook 1 van de 2 landen met de grootste cocaineproductie! Wat alle Bolivianen verschrikkelijk vinden maar waar ze niks tegen kunnen doen. Het is jammer dat dit Bolivia een slechte naam geeft! Want het is een prachtig land!
Voorzover de coca, na hoofdstad La Paz naar de andere hoofdstad Sucre gegaan met de bus, wat koud en wat een hobbelwegen! Sucre was wederom een hele mooie stad, maar geen chaos, leuk een paar dagen rondgekeken dus! Hierna naar Potosi gegaan, een vrij chaotishe stad weer maar ook vrij lelijk, gelukkig waren we hier niet voor de stad maar voor de mijnen, hier werken mannen onder erbarmelijke omstandigheden nog in mijnen als 100en jaren geleden in het westen!a De meeste beginnen als kind zijnde en halen de 40 jaar niet vanwege de giftige stoffen! Wij zijn ook de mijnen ingegaan, met een lading cocabladeren om te kouden, en frisdrank en dynamiet om weg te geven aan de arme mijnwerkers! het was bizar, veel kruipen, weinig zuurstof, veel stof en dronken en zweten mijnwerkers, ze drinken een drankje van 96 % Alcohol! Na de mijnen waren we allemaal helemaal kapot, last van onze longen van de giftige stoffen en onder het stof en zweet, nog wel even dynamiet opgeblaazen buiten en dat was wel leuk.
Na Potosi, de mijnstad, richting Uyuni, een klein dorpje dat zich volledig op het toerisme richt, vanwege de prachige omringende natuurreservaten, daarom waren wij hier dan ook.
We hebben daar een3 daagse tour door deze reservaten gemaakt.
Eerste een locomotieven kerkhof, en daarna door de bijzondere zoutvlaktes! Dit is een grote vlakte van zout wat het woord al zegt, 10 meter dik en zon 100 kilometer in oppervlakte geloof ik! midden in de zoutvlakte word je dan ook verblind door de zon weerkaatsd door het zout en je kunt in het oneindige kijken, erg bijzonder en dat was pas de 1e dag. de 2 dagen daarna van de zoutvlaktes doorgestoken richting woestijnen, flamingo meren, actieve vulkanen, geijsers, hotsprings , ijvlaktes en sneeuwstormen! De meest bijzonder mooie landschappen die ik oit heb gezien, zo gevarieerd en zo dicht op elkaar!

Na de Tour hebben we Bolivia verlaten en zijn we in Chili afgezet! hier 2 nachten verbleven, een fietsochtje gemaakt, en erg dronken geworden van een x aantal flessen wijn die daar dan weer niks kosten, voor de rest was het erg duur en hebben we dan ook maar snel het land verlaten!

Dus inmiddels in Argentinie, na een 7 uur lange wachtrij voor de grens, het land van de tango, steaks, wijn
uid Amerika te hebben verlaten Europa te zijn ingegaan, want mooie mensen dus, lekker eten, mooie winkels, mooie gebouwen en georganiseerd! Hier weer veel gezelligheid gedaan maar weinig bijzonders verder.. Na Salta naar Mendoza, de wijnstreek van Argentinie en Mendoza een mooie stad, we hebben hier op de fiets met zn 3en een wijntour gemaakt door de Argentijnse wijngaarden, gelukkig was het mooi weer, zonnig maar fris.. We zijn begonnen bij het Wijnmuseum waar ze tevens wijn maakten, interessant, maar het proeven moest nog beginnen.. dat begon bij El Antigua, een klein familie stokerijtje, waar ze Olijven chocola olijfolie en jam, maar ook whiskey, absinth en verschillende andere drankjes stookten, die hebben we aaallemaal even geproefd en dat was de eerste dosis alcohol, later verschillende wijnen geproefd bij een andere wijngaard.. en daarna toch maar even wat gaan eten bij een andere wijngaard.. we krgeen een asado, barbecue met verschillende soorten vlees en we mchten er een wijntje bij uitzoeken, goed gekozen en het was heerlijk vlees, wijn en omgeving! Daarna maar weer een stuk verdergefietst richting de volgende wijngaard en nog 1, geproefd geproefd en gedronken en klaar! fantastische dag gehad!

zoooo wat een geschrijf, nu neem ik even een pauze en schrijf ik morgen verder,
toedeledokie
hier de fotos van bolivia: http://www.facebook.com/album.php?aid=424500&id=836885001&l=7c77a1a03f

en hier van Argenitinie: http://www.facebook.com/album.php?aid=436013&id=836885001&l=6bff738e0a ik heb trouwens ook parachutegesprongen

en hier van peru nog een paar.. : http://www.facebook.com/album.php?aid=414586&id=836885001&l=10af56f5ba

Tessa

heej Bob,

super leuk om je verhalen te lezen! ik miste ze idd al;) Je doet echt heftige, leuke dingen, super stoer!
geniet ervan en ik kijk uit naar je nieuwe verhalen..

kusjes je nichtje;)

Margriet

Ging dat wel goed met die absinth? Mwuahahahaah!
Ik ben jaloers, trots en blij om je zo te zien! En ik mis je boobie! 100 miljoen ontelbaar kusjes op je hoofd!
Tjuusies bruder! Tot skypes(wat maar steeds niet lukt)

luca

skauers !

Ik zit echt met veel bewondering en ook een tikje jaloersie naar je foto's te kijken vanachter mijn bureau op kantoor (vakantie baantje:P) haha ! je hebt er nog een paar weken te gaan op het latijns amerikaanse continent? hou je goed daaro !

spreek je later xx bob luca